İPLİK BOYAHANENİZ VARSA;

Tekstil malzemelerinin gerek görünümünü, gerek tutumunu gerekse de kullanım özelliklerini geliştirmek amacıyla terbiye ve boyama işlemleri yapılmaktadır. Tekstil yüzeylerinde daha fazla çekicilik uyandırmak, bir albeni yaratmak amacıyla yapılan renklendirme işlemleri boyama ve baskı ile yapılır. İpliklerin boyanması genellikle bobinde boyama ve çile boyama ile yapılır.

 

Çile boyama: Ürettiğiniz veya ham halde satın almış olduğunuz ipliği boyarken çile boyama yapacaksanız ihtiyacınız olan makine HMX106 Çile Makinesidir. Çile boyama, ipliklerin geniş gevşek sarılmış hâlde boyanmasıdır. Çok sıkı bükümlü, high-bulk (farklı gerginlikte ipliklerin bükülmesiyle oluşturulan akrilik iplik) ipliklerin bobin hâlde boyanması zor olduğundan çile boyama yapılır. 40- 20000 denye iplik numara aralığındaki bobin haldeki iplikler öncelikle HMX106 Çile Makinesi ile çile haline getirilir, çile haline getirilen iplikler çile boyama kazanlarında boyanır ve daha sonra çileler tekrar bobin haline getirilir. Çileleri bobin haline getirmek için ise HMX136 Çileden Bobine Aktarma Makinesi kullanılır.

 

♦ Bobin boyama; Eğer ipliği çile halinde değilde bobin halinde boyama yapacaksanız öncelikle bobinlerdeki iplikler HMX138 Yumuşak sarım makinesi ile, delikli boyama bobinlerine aktarılarak boyama işlemine hazırlanırlar. Delikli bobinlere aktarılan iplikler bobin boyama makinesi ile boyanır. Bu boyama işleminin ardından yine delikli bobindeki iplikler HMX138 Bobinden Bobine Aktarma Makinesi yardımıyla bobinlere aktarılarak bir sonraki prosese (katlama, büküm, fantezi iplik… ) hazır hale getirilir.